2014. 09. 22.

Jókai cukrászda: Ahol a sütizés kulináris élmény (Pécs, Ferencesek utcája 6.)

Sziasztok!

Egy-két éve felmerült bennem, hogy az unalmas, megszokott kínálattal rendelkező cukrászdák közt jó lenne egy olyan hely, ahol modern, újszerű finomságokat lehet kapni. Az a baj a magyar étterem-cukrászda biznisszel, hogy a többség azt hiszi, hogy elég, ha ülőhelyet és egy átlagos színvonalú kínálatot prezentálnak, de a többire már nem fektetnek energiát, pedig egy vendéglátó egységnek minden erejével a vendégek „kegyeit” kellene keresnie.
Így teljesüljön minden kívánságom, július elsején megnyitotta kapuit a Jókai cukrászda, amely minden szempontból tetszik. Nagyon eltalálták a stílust, a fal színe a mostanában divatos menta, a berendezés elegáns és letisztult, fehér asztalok és székek puha párnákkal, de a hely a kiegészítőkkel együtt egyszerűen mesés. Az asztalokon apró vázákban virágok, az üzlet polcain pedig házi lekvárok, üvegedényben lévő kekszek, habcsókok kínálják magukat. Ezért tetszik igazán a hely, mert nem egy átlagos cukrászda, mint a többi, ahol az üzletvezetők semmilyen gondot nem fordítanak a helyiség csinosítására, feldobására, és az egész élmény nem merül ki másban, mint hogy hol jobb, hol rosszabb minőségű süteményt lehet elmajszolni. A Jókai cukrászda „stábja” ennél többet akart, látszik, hogy minden részletet gondosan megterveztek.
Itt nem lehet kapni mignont, gesztenyeszívet és társait, lehet viszont kapni mennyei macaron-t, csokis tart-ot, mascarpone-val töltött hegy alakú fánkot, oreo kekszet és még rengeteg finomságot. Igaz, hogy nem olcsók a sütik, de többet kóstoltam, nagyon finomak, nem émelyítően cukrosak. Itt tényleg minőségi minden, nem érhet csalódás (szerintem szánalmas, ha egy cukrászda úgy kínálja a süteményeket, hogy abból a lényeges hozzávalókat kispórolja, netán valami olcsóbbal helyettesíti pl. ettem már kávét és mascarponét nem látott, tejszínes babapiskótát, amit tiramisuként akartak eladni...).
A cukrászda a francia cukrászatot követi, sok alapanyagot Franciaországból hozatnak, de támogatva a helyi termelőket, a környékbeli gyümölcsöket is felhasználják a süteményekhez, amelyek nem egyszerűen sütemények, hanem művészi alkotások is egyben.
A fagylaltkínálat is többet nyújt a többi helyhez képest, vannak gyümölcsös sorbet-ek, a fagylaltok pedig krémesek, a csokis fagyi olyan, mintha tényleg csokoládét szopogatnék. Plusz pont, hogy a fagyira, sorbet-re lehet kérni ribizlit, áfonyát, kekszdarabokat, macaron töretet is. Mind a fagyi, mind a sütikínálat változó, akár napközben is változik, így tényleg mindig friss a portéka.
Újdonság, hogy helyben facsart gyümölcs- és zöldségleveket lehet inni, a hidegebb napokon pedig jól eshet majd egy forró csoki, vagy meleg tea, nemsokára ezeket is letesztelem, ígérem.
A kiszolgálás pedig mindig nagyon kedves volt, mosolygósak, éreztetik, hogy itt a vendég a fontos.
Egy szó mint száz, csak jókat tudok mondani a helyről, és ahogy hallottam, az egész országban is alig van ilyen modern cukrászda, úgyhogy Pécs büszkén kihúzhatja magát!

Üdv.: M







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése