Sziasztok!
Egy-két éve felmerült bennem, hogy az unalmas, megszokott
kínálattal rendelkező cukrászdák közt jó lenne egy olyan hely, ahol modern,
újszerű finomságokat lehet kapni. Az a baj a
magyar étterem-cukrászda biznisszel, hogy a többség azt hiszi, hogy elég, ha
ülőhelyet és egy átlagos színvonalú kínálatot prezentálnak, de a többire már
nem fektetnek energiát, pedig egy vendéglátó egységnek minden erejével a
vendégek „kegyeit” kellene keresnie.
Így teljesüljön minden kívánságom, július elsején
megnyitotta kapuit a Jókai cukrászda, amely minden szempontból tetszik.
Nagyon eltalálták a stílust, a fal színe a mostanában divatos menta, a
berendezés elegáns és letisztult, fehér asztalok és
székek puha párnákkal, de
a hely a kiegészítőkkel együtt egyszerűen mesés. Az asztalokon apró
vázákban virágok,
az üzlet polcain pedig házi lekvárok, üvegedényben lévő kekszek,
habcsókok kínálják magukat.
Ezért tetszik igazán a hely, mert nem egy átlagos cukrászda, mint a
többi,
ahol az üzletvezetők semmilyen gondot nem fordítanak a helyiség
csinosítására,
feldobására, és az egész élmény nem merül ki másban, mint hogy hol jobb,
hol
rosszabb minőségű süteményt lehet elmajszolni. A Jókai cukrászda
„stábja” ennél
többet akart, látszik, hogy minden részletet gondosan megterveztek.
Itt nem lehet kapni
mignont, gesztenyeszívet és társait, lehet viszont kapni mennyei
macaron-t,
csokis tart-ot, mascarpone-val töltött hegy alakú fánkot, oreo kekszet
és még
rengeteg finomságot. Igaz, hogy nem olcsók a sütik, de többet kóstoltam,
nagyon
finomak, nem émelyítően cukrosak. Itt tényleg minőségi minden, nem érhet
csalódás (szerintem szánalmas, ha egy cukrászda úgy kínálja a
süteményeket, hogy abból a lényeges hozzávalókat kispórolja, netán
valami olcsóbbal helyettesíti pl. ettem már kávét és mascarponét nem
látott, tejszínes babapiskótát, amit tiramisuként akartak eladni...).
A cukrászda a francia cukrászatot követi, sok
alapanyagot Franciaországból hozatnak, de támogatva a helyi termelőket, a
környékbeli gyümölcsöket is felhasználják a süteményekhez, amelyek nem
egyszerűen sütemények, hanem művészi alkotások is egyben.
A fagylaltkínálat is többet nyújt a többi helyhez képest,
vannak gyümölcsös sorbet-ek, a fagylaltok pedig krémesek, a csokis fagyi
olyan, mintha tényleg csokoládét szopogatnék. Plusz pont, hogy a fagyira,
sorbet-re lehet kérni ribizlit, áfonyát, kekszdarabokat, macaron töretet is.
Mind a fagyi, mind a sütikínálat változó, akár napközben is változik, így
tényleg mindig friss a portéka.
Újdonság, hogy helyben facsart gyümölcs- és
zöldségleveket lehet inni, a hidegebb napokon pedig jól eshet majd egy
forró csoki, vagy
meleg tea, nemsokára ezeket is letesztelem, ígérem.
A kiszolgálás pedig mindig nagyon kedves volt, mosolygósak, éreztetik, hogy itt a vendég a fontos.
Egy szó mint száz, csak jókat tudok mondani a helyről, és ahogy
hallottam, az egész országban is alig van ilyen modern cukrászda, úgyhogy Pécs
büszkén kihúzhatja magát!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése