2014. 12. 17.

Meleg italok, a hideg téli napokra

Sziasztok!

Gondoltam készítek egy meleg ital összeállítást a hideg téli napokra. Az italok otthon is elkészíthetőek, vagy ha valaki vendéglátóhelyen fogyasztja, legalább tudni fogja mire számítson, és hogy mit rejtenek az időnként hangzatos nevek.


(Rumos)Tea:
A tea elkészítése talán a legegyszerűbb dolog a világon. Viszont arra figyeljetek, hogy csak addig áztassátok a filtert vagy a teafüvet, amíg elő van írva (a teás dobozokon jelezni szokták) különben könnyen el lehet rontani (keserű lesz a tea). A víz hőmérséklete sem mindegy, nem minden teát kell forrásban lévő vízzel nyakon önteni. Erről is tájékozódjatok a művelet előtt.
A rumos tea csak annyiban különbözik a simától, hogy van benne rum. Na jó, itt is azért be kell tartani egy két alapszabályt és fel lehet dobni az italt egy két plusz hozzávalóval. Várjuk meg míg egy kicsit kihűl a tea és csak utána tegyük bele a rumot, mert az aromák és az alkohol is kiszáll belőle. A rum fajtáját mindenki ízlés szerint válassza ki, minél magasabb az alkoholfoka, annál erősebb italt kapunk, viszont a rum ízhatása is csökkenni fog. 
Íme egy nagyobb adag receptje:
- 10 dl víz
- 1 filternyi teakeverék
- 2 evőkanál méz
- 1 db citrom
- 1 evőkanál rum
- 1 rúd fahéj

Felforraljuk a vizet, ráöntjük a teakeverékre. A megadott ideig hagyjuk ázni a teát, majd megvárjuk, míg kicsit meghűl. Ezután hozzáadjuk a mézet, egy fél citrom kifacsart levét (a maradékot lehet díszítésre is használni) majd a rumot. Tálaláskor a kancsóba vagy a bögrékbe tehetünk egy-egy fahéjrudat. Az arányokon természetesen mindenki igénye szerint változtathat! :) Ha túlságosan kihűl az itóka, akkor érdemes kicsit újramelegíteni.

Forralt bor:
Rengeteg receptet hallottam és olvastam már a forralt bor elkészítésének módjáról. Szerintem ez olyan mint a halászlé, megvan mindenkinek a titkos receptje. Egyben viszont mindenki egyet ért, vigyázni kell, hogy fel ne forrjon az egyveleg, mert elvesznek az aromák és elszáll a bor alkoholtartalma is.
Egy általános recept kezdőknek:
- 1 l vörös vagy fehérbor
- 8 dkg cukor
- 1 rúd fahéj
- 5 szegfűszeg
- 2 szegfűbors
- fél citrom

A választott bort (esetleg egy kis vizet is önthetünk hozzá) és a többi hozzávalót összeöntjük, majd forráspontig melegítjük (ne forraljuk fel, mert elvész a bor aromája), tálaláskor belekarikázzuk a citromot és bögrékbe öntve forrón tálaljuk.

Grog:
A legendák szerint a grog úgy született meg, hogy a tengerészek az ivóvizükbe rumot töltöttek, megelőzvén a megposhadását. Később azt is észrevették, hogy aki feldobta egy kis citrommal vagy lime-al az jobban bírta a tengeri megpróbáltatásokat. Később más fűszerekkel is ízesítették az itókát, mint például a fahéj és a szegfűszeg. A következő egy tradicionálisnak mondható recept:
- 5 cl fekete (sötét) rum
- 1,5 cl lime- vagy citromlé
- 1 teáskanál barna cukor
- 1 rúd fahéj
- 1 szelet narancs
- 2 dl forró víz

Összekeverjük a rumot a citromlével és a cukorral egy hőálló bögrében, majd felöntjük forró vízzel (a víz helyett használhatunk teát is, bár akkor már szerintem, rumos tea lesz belőle). Az elkészült italt egy narancsszelettel és fahéj rúddal díszítjük, és már készen van is a grog.

Puncs
A puncs eredetileg egy Indiából behozott  ital, amit az idők folyamán minden ország a maga képére formált, ezért rengeteg változata létezik (alkoholos, alkohol mentes, hideg és meleg). Maga a szó ötöt jelent, ami az alapvető összetevők számára utal: alkohol, cukor, citrom, víz és fűszerek. A következő egy tradicionális angol puncs recept:
- 2 l víz
- 45 dkg cukor
- 3 citrom héja és leve
- 750 ml rum (lehetőleg sötét)
- 750 ml vörösbor
- reszelt szerecsendió, egy-egy szelet narancs és alma a díszítéshez

Egy főzőedényben felforraljuk a vizet a cukorral és a citromhéjakkal. Hagyjuk kicsit lehűlni, majd szűrjük le. Öntsük a rumot, a bort, a citromlevet egy puncsos tálba, és keverjük össze a cukros keverékkel. Ha forrón szeretnénk fogyasztani, akkor melegítsük forráspontig a keveréket és utána szolgáljuk fel. Díszítésül rakjuk a narancs és alma szeleteket a puncs tetejére, majd szórjuk meg szerecsendióval.

Üdv.: CsPK

A folytatásban következik:
Forró csoki
Kakaó
Krampampuli

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése