2015. 08. 24.

Püspöki kert és a Székesegyház tornyának meglátogatása

Sziasztok!

A Pécsi Egyházmegye ingyenes programot hirdetett előző hét szombatjára (amúgy ez 4500 Ft lenne), ez pedig nem volt más, mint a nemrég felújított Püspöki kert, egy titkos alagút a Püspöki pince és a magtár között, valamint a Székesegyház délkeleti tornyának meglátogatása. Jó programnak tűnt, gondoltuk csak nem lesznek sokan a szutyok időben, mi pedig bejárhatjuk a püspökség titkos alagútjait. Hát nem így volt...

Kígyózó sor. Sokan fel akartak jutni.
Kb. fél nyolcra értünk a helyszínre, de ismerőseink tanácsára meg se próbáltuk megnézni az alagutat, mert annyian álltak már sorba, így a Székesegyház délkeleti tornyának meglátogatását tűztük ki célunknak. Itt sem volt rövid a sor, de úgy számoltunk, hogy azért hamar feljutunk. Már majdnem feladtuk a végén, mivel a "hamar"-ból hozzávetőlegesen másfél óra lett.

A DK-i torony ismertető táblja
A megváltás ajtaja (itt kezdődik a feljárat).
Kitartásunk meghozta gyümölcsét és a 133 néhol meredek és keskeny lépcsőfok megtétele után feljutottunk a toronyba. :)

Kígyózó lépcsősor a torony tetejéig.
Eddig csak lentről ámuldoztunk a Székesegyház épületén és tornyain, de most végre mi állhattunk ott fent, a zászló mögött. A kilátást gondolom nem kell ecsetelni senkinek, a már sötétbe borult Pécs fényei tárultak elénk minden irányból.


Kilátás a toronyból a Sétatérre
A torony teteje belülről. Nem raktam volna be az utolsó téglát.
Láttuk a torony hatalmas harangjait is, amelyek többek között a déli harangszót is biztosítják Pécsnek.

Az egyik harang.
Még jó hosszú sor volt amikor eljöttünk 21:10-kor.
Mire lejutottunk már bőven sötét volt, de azért mentünk egy kört a kertben is. Sajnos a fényhiány miatt nem sokat láttunk, az alagút meglátogatására váró sor is még az Aradi vértanúk útjáig ért, így már ott sem próbálkoztunk, úgyhogy ezek a programok majd későbbre maradnak. Remélem a Püspökség szervez majd még hasonló nyílt napokat.

Üdv.: CsPK


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése